W niedzielę, 3 października, w Marszewie rozstrzygnięto etap wojewódzki Konkursu Kulinarnego “Skarby wielkopolskiej spiżarni”, zorganizowanego przez Wielkopolski Oddział Regionalny ARIMR.
KGW „Gotowe na wszystko” z Krzycka Małego najpierw zajęło pierwsze miejsce w etapie powiatowym, a teraz drugie miejsce w finale województwa wielkopolskiego konkursu „Skarby Wielkopolskiej Spiżarni”.
Do udziału w I Pikniku Wielkopolskich Kobiet Gospodarnych zaproszono zwycięskie KGW z poszczególnych powiatów. Komisja Konkursowa od godzin porannych degustowała smakołyki przygotowane przez wielkopolskie koła.
Oto lista laureatów:
▶ w kategorii przetwory słodkie:
I MIEJSCE KGW w Słopanowie za “Mus mirabelkowy”
II MIEJSCE KGW Gotowe na Wszystko Krzycko Małe za “Dżem truskawkowy z kwiatami z czarnego bzu”
III MIEJSCE KGW Piła za “Dżem dyniowo-pomarańczowy”
▶ w kategorii przetwory wytrawne/słone/pikantne:
I MIEJSCE KGW Zielniczki za “Wytrawny sos śliwkowy do wędlin i mięs”
II MIEJSCE KGW w Modliszewie Nowoczesne Panie za “Chrupaczki na ostro”
III MIEJSCE KGW w Gąsinie za “Sałatkę z cukinii”.
WYRÓŻNIENIA trafiły do KGW w Celinowie i ich przepis na sałatkę MIX oraz KGW Sobótka, które przygotowało “Ogórki słodko-kwaśne w przyprawie gyros”. Laureatom gratulujemy.