Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym roku wypada on 11 lutego.

W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Zgodnie z tradycją tego dnia należy zjeść przynajmniej jednego pączka, aby zapewnić sobie pomyślność na cały rok. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.

Przepis na pączki:

Składniki (na ok. 25 pączków):
500 g mąki tortowej
50 g świeżych drożdży
4 żółtka
3 czubate łyżki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
50 g masła
250 ml mleka 3/2 proc.
szczypta soli
2 łyżki spirytusu

Dodatkowo – dżem, powidła lub marmolada i tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i mieć temperaturę pokojową. Do miski wlać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać, włożyć miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka utrzeć na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać drewnianą łyżką, dodać ubite jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz.

Ciasto, które podwoiło swoją objętość, jeszcze chwilę wyrobić i rozwałkować na ok. 1,5 cm. Szklanką wyciąć pączki i ułożyć na podsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć.

W dużym garnku rozgrzać tłuszcz do odpowiedniej temperatury –  ok. 180 stopni. Delikatnie wrzucić pączki i usmażyć z dwóch stron na złoto, odsączyć na papierowym ręczniku. Lekko wystudzone nadziać marmoladą (szprycą cukierniczą). Oblać dużą ilością lukru (cukier puder, sok z cytryny i woda) lub obsypać cukrem pudrem.

Powiązane artykuły